Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

«ΔΙΑΒΟΛΟΙ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ»

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕ ΗΡΩΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η σειρά «Διάβολοι των Γηπέδων» της Γερμανίδας Φράουκε Νάχργκανγκ , απευθύνεται σε παιδιά 8-12 χρόνων.
Περιγράφει τις σχέσεις μιας παρέας νέων που ζουν στη Γερμανία και ανασαίνουν με κοινό πνεύμονα το ποδόσφαιρο. Ο Νίκος, ο Μεχμέτ, η Κατρίνα, ο Μόριτς, ο Άλεξ είναι οι ήρωες της σειράς και από τα ονόματά τους γίνεται αντιληπτό πως έχουμε να κάνουμε με μια πολυπολιτισμική ομάδα που ξεπερνάει τις όποιες διαφορές της με καταλύτη το άθλημα που λατρεύεται σ΄ όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Ιστορίες καθημερινές στη σύγχρονη Γερμανία των μεταναστών, των αντιθέσεων, της βιομηχανικής κυριαρχίας, που με κεντρικό άξονα τις περιπέτειες στα γήπεδα περιστρέφονται σε θέματα που απασχολούν τα σημερινά παιδιά: φιλίες, τσακωμούς στην παρέα, σχέσεις μέσα στην οικογένεια, το σχολείο, επιδόσεις στα μαθήματα, την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη μέσα κι έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.
Όσο και αν τα βιβλία είναι γραμμένα με βάση τα δεδομένα μιας άλλης χώρας, σίγουρα τα παιδιά μας θα αναγνωρίσουν στους πρωταγωνιστές κάτι από τους εαυτούς τους και στα όσα διαδραματίζονται στις σελίδες τους , στιγμές της καθημερινής τους ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) ζωής.
Τα βιβλία της σειράς στη Γερμανία ήταν επίσημο προϊόν της FΙFΑ (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 6 βιβλία της σειράς από τις εκδόσεις ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ.
1.Ο Μόριτζ σκοράρει ξανά
2.Κόκκινη κάρτα στον Νίκο
3. Αναζητείται σέντερ-φορ
4. Σηκώστε το κύπελλο!
5. Μοιραίο σουτ
6. Ένας ανήθικος εκβιασμός
Το κάθε βιβλίο κοστίζει 10€.
Εάν δυσκολευτείτε να τα βρείτε , το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ» βρίσκεται στην
«Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5 , τηλ. 210 3211988).


ΜΑΘΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Ο ΤΖΟΡΤΖ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ !

Photobucket
Ο Τζορτζ θα ήθελε πολύ να έχει ένα κομπιούτερ. Και του άρεσε να κοιτάει τ’αστέρια ψηλά στον ουρανό.
Μια μέρα το γουρουνάκι του πέρασε από μια τρύπα του φράχτη στον διπλανό κήπο. Ψάχνοντας να το βρει ο Τζορτζ θα γνωρίσει τους γείτονές του , την Άννα που είναι περίπου συνομήλική του και τον πατέρα της , τον Έρικ , που είναι φυσικός. Θα γνωρίσει και τον «Κόσμο» , το πιο έξυπνο κομπιούτερ του κόσμου που μπορεί να μεταφέρει κάποιον στο σύμπαν. Ο Τζορτζ και η Άννα ταξιδεύουν ανάμεσα στους πλανήτες ανεβασμένοι σ’έναν κομήτη και φτάνουν στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος.
Υπάρχουν όμως κι’ αυτοί που χρησιμοποιούν την τεχνολογία με κακούς σκοπούς και έτσι το πράγμα μπλέκεται.
Είναι μια ιστορία που συνδυάζει την περιπέτεια με την γνώση.
Μπορείς να μάθεις πολλά για το διάστημα , τους πλανήτες , τις μαύρες τρύπες και να δεις έγχρωμες φωτογραφίες από το διάστημα.
Διαβάζεται εύκολα γιατί είναι γραμμένο απλά για να γίνεται κατανοητό από τα παιδιά στα οποία απευθύνεται.
*Το βιβλίο «Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το σύμπαν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και κοστίζει 20€. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι καθηγητής μαθηματικών και θεωρητικής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες μετά τον Αϊνστάιν.
Ταυτόχρονα αποτελεί παράδειγμα δύναμης και θέλησης μιας και εδώ και πολλά χρόνια πάσχοντας από μια εκφυλιστική ασθένεια των νεύρων , είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα και μιλάει μέσω ενός προηγμένου ηλεκτρονικού συστήματος.
Το βιβλίο «Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το σύμπαν» , το έγραψε με την συνεργασία της κόρης του Λούσι , που είναι συγγραφέας.


Τα σχόλια και οι πληροφορίες γράφτηκαν από τον Θάνο Βάσσο , που είναι μαθητής της ΣΤ΄ δημοτικού και παίζει στην ομάδα Παμπαίδων του Cosmos Club


ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

book1

Αν δεν υπήρχε το όνομα του Χρήστου Σωτηρακόπουλου στο εξώφυλλο και …
Αν δεν διάβαζα τον πρόλογο του βιβλίου…
Θα μπορούσα να πιστέψω εύκολα κάποιον που θα μου έλεγε ότι το βιβλίο που κράτησα στα χέρια μου και διάβασα ήταν «Οι μύθοι του Αισώπου για το ποδόσφαιρο» , η «Οι ποδοσφαιρικές ιστορίες του βαρώνου Μυνχάουζεν». Η ακόμα πιο εύκολα ότι ο παραμυθάς-βαρώνος διηγήθηκε απίθανες ιστορίες στον Αίσωπο και εκείνος τις έγραψε με τον γνωστό διδακτικό του τρόπο.
Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος έκανε κάτι απλό αλλά και πολύ δύσκολο ταυτόχρονα. Σταχυολόγησε περιστατικά και στιγμές του ποδοσφαίρου και έφτιαξε ένα «διαχρονικό ποδοσφαιρικό κομπολόϊ» , που όσο παίζεις στα χέρια σου τις χάντρες του τόσο περισσότερο σου αρέσει και το κάνεις ξανά και ξανά.
Το «Παιχνίδι χωρίς όρια» δεν διεκδικεί τίποτε περισσότερο απ’αυτό που είναι. ΈΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ. Μέσα από τις πραγματικές ιστορίες που αφηγείται αναδεικνύεται ο κοινωνικός , πολιτικός , οικονομικός και ανθρωπιστικός ρόλος του ποδοσφαίρου , αλλά και η ομορφιά της καθαρά αθλητικής του πλευράς.
Από την θρησκευτική κόντρα Σέλτικ-Ρέϊντζερς και τον πόλεμο Σαλβαδόρ-Ονδούρας με αφορμή το ποδόσφαιρο , ως την απίθανη ιστορία του Βερολινέζου που κοιμήθηκε στο σπίτι φίλου του στην ανατολική πλευρά του Βερολίνου και ξύπνησε με το τείχος να τον χωρίζει από τους δικούς του για 28 ολόκληρα χρόνια. Και από τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γερμανών-Βρετανών στα χαρακώματα του Ίπρ το 1914 ,ως τον «βιασμό» του ποδοσφαίρου από την χούντα του Πινοσέτ το 1973.
Και μαγικές ποδοσφαιρικές στιγμές όπως αυτή του γιου που αντικατέστησε τον πατέρα του σε αγώνα εθνικής ομάδας , η του παίκτη που χρειάστηκε να βάλει τέσσερα γκολ για να μπορέσει η ομάδα του να πάρει ισοπαλία 2-2.
59 ιστορίες διαφορετικές με πρωταγωνιστές ανθρώπους διάσημους αλλά και άσημους που επιβεβαιώνουν τον τίτλο του βιβλίου ότι το ποδόσφαιρο είναι «Παιχνίδι χωρίς όρια» !

ΗΛΙΑΣ ΒΑΣΣΟΣ

ΣΣ: Το βιβλίο «Παιχνίδι χωρίς όρια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ και κοστίζει 18€.









ΕΝΑΣ ΠΑΠΠΟΥΣ…

ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ !


Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Ο ψεύτης παππούς».

Είναι ένα ωραίο βιβλίο, που εξιστορεί την σχέση ενός ογδοντάχρονου παππού με τον δεκάχρονο εγγονό του.

Ο παππούς είναι, συνταξιούχος ηθοποιός , με πολλές εμπειρίες και πληθώρα γνώσεων , με ιδιαίτερες συνήθειες και πολύ συναισθηματικός ,που έζησε ένα μεγάλο μέρος της νεανικής του ζωής στην Γαλλία.

Ο Αντώνης,ο εγγονός του, προσπαθεί απ’ την μεριά του να καταλάβει τον παππού του και, όπως κάθε εγγόνι, να τον κάνει να νιώσει υπερήφανος γι’ αυτόν .Μια από τις αγαπημένες συνήθειες του παππού είναι να διηγείται, στον Αντώνη και την ρωσίδα οικιακή βοηθό , την Λάρα , ιστορίες από την ζωή του. Ιστορίες που σ’ένα μικρό παιδί , όπως ο Αντώνης , φαίνονταν παράξενες και απίστευτες. Όπως τότε που του είπε πως άργησε στο ραντεβού τους γιατί μπλέχτηκε σε μια διαδήλωση φοιτητών κι’ ένας αστυνομικός τον χτύπησε με το γκλομπ στο κεφάλι ,δείχνοντάς του και το σημάδι στο κούτελό του.

Όμως στη ζωή του παππού υπήρχε ένα μεγάλο μυστήριο για τον Αντώνη.

Το μυστήριο της γιαγιάς. Κάθε φορά που προσπαθούσε ν’ ανοίξει κουβέντα γι’ αυτό ,όλο και κάτι συνέβαινε για να τον σταματήσει. Έτσι ο Αντώνης προσπαθούσε μέσα από κάθε ιστορία του παππού του να αντλήσει πληροφορίες για γιαγιά που δεν γνώρισε ποτέ….

Μια σχέση δυνατή και τρυφερή που θυμίζει σε όλους μας στιγμές που περνάμε η περάσαμε με τους παππούδες μας!


*Το βιβλίο «Ο ψεύτης παππούς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και στοιχίζει 10€.

Αθηνά Βάσσου

ΣΣ: Η Αθηνά είναι μαθήτρια της β΄γυμνασίου και τακτική επισκέπτης του OURBOYS.